Tym razem będzie krótko i na temat, zatem.. Przedstawiam "Ciasto orzechowo-waniliowe z czekoladą z ziaren ciecierzycy" oraz "Kawowo-karobowe ciasto z mąki z ciecierzycy"! (na podstawie przepisu z bloga Trzydziestoletnia panna bez dziecka)
Ciasto orzechowo-waniliowe
Składniki:
240g ugotowanej ciecierzycy (waga po ugotowaniu) lub z puszki
140ml masła orzechowego (albo można zaszaleć i dać migdałowe)
70ml płynnego słodziszcza- miód, syrop z agawy, syrop klonowy (ja robiłam na miodzie sztucznym ;))
Szczypta sody (niecałe pół łyżeczki)
Ziarenka wydłubane z laski wanilii (można dać też ciut aromatu)
Pół szkl (140ml) posiekanej gorzkiej czekolady (kawałki takie jak na wierzchu na zdjęciu ),albo "piegów" do pieczenia
Przygotowanie:
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Wszystkie składniki oprócz czekolady blenderujemy na gładką masę. Dodajemy do niej czekoladę/piegi, zostawiając trochę na przystrojenie wierzchu. Przekładamy do wysmarowanej tłuszczem tortownicy-małej (!) (albo małej blaszki), dekorujemy na wierzchu czekoladą, lekko ją wciskając w ciasto i wstawiamy do piekarnika na 20min. Wyciągamy,studzimy, jemy i się zachwycamy!
Nie przejmujcie się, że masa będzie dosyć gęsta i może być ciężko ładnie ją ułożyć w formie!
Ciasto kawowo-karobowe:
Składniki:
1 łyżeczka sody
1i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia (ja pod koniec pomyliłam cukier waniliowy z proszkiem więc z 1 łyżeczki zrobiło się 1 i 1/4, ale wyszło to tylko na dobre ;)
3 łyżki karobu
1-2 łyżeczki cukru waniliowego (proponuję dać jedną, spróbować i w razie czego dać więcej)
360ml wody
120ml płynnego słodziszcza (ja użyłam sztucznego miodu)
160ml oleju rzepakowego
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
tabliczka gorzkiej czekolady (100g)
Przygotowanie:
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Kawę rozpuszczamy w wodzie (zimnej), suche składniki mieszamy razem w dużej misce, czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej zostawiając dwa paski. Pozostałe 2 paski siekamy w kawałki (ja z każdej kostki miałam 6 kawałków). Mokre składniki łączymy razem, dodajemy rozpuszczoną czekoladę, dokładnie mieszamy i dodajemy do suchych składników porządnie mieszając. Dodajemy posiekaną czekoladę, wykładamy do natłuszczonej dużej tortownicy i pieczemy 40min. Wyjmujemy delikatnie i pozwalamy mu ostygnąć. Smacznego!
A tutaj dwa zdjęcia jak wyglądamy przy pieczeniu ;)
A następnym razem.... Gwiezdne ciasto dyniowe z kremem Pumknin Spice!
A tutaj dwa zdjęcia jak wyglądamy przy pieczeniu ;)
Łasuch |
Elvis odnajduje się w kuchni |
A następnym razem.... Gwiezdne ciasto dyniowe z kremem Pumknin Spice!
obydwa fajne, zwłaszcza to pierwsze trafia w mój gust.
OdpowiedzUsuńciecierzyca + czekolada + m.orzechowe= pycha :)
Masło orzechowe można jeszczę zastąpić np. tahiną - także ciekawe połączenie :) chociaż dla mne masło orzechowe + czekolada = para idealna :)
OdpowiedzUsuń