poniedziałek, 23 grudnia 2013

Gwiezdne ciasto z dyni!

Trochę nietypowe ciasto dyniowe, bo z "gwiezdnym musem" na wierzchu - naprawdę pyszne!
Inspirowałam się tym przepisem Ciasto dyniowe z kremem.


Na początku warto przygotować mus z dyni (ja używałam zwykłej polskiej dyni z żółtym środkiem):
Połowę dyni kroimy na 4 części (moja dynia była spora), owijamy w folię aluminiową (nieobrane ze skóry) i wstawiamy do piekarnika na ok.30-35min (180 stopni) - możemy lekko posmarować je olejem żeby nie przywarły nam do folii. Po tym czasie sprawdzamy czy są miękkie (jeśli nie- wrzucamy je jeszcze do piekarnika na ok.10min), odkładamy do ostygnięcia, następnie ściągamy skórę, blenderujemy na gładką masę i odstawiamy na chwilę. Jeśli po ok. 10-15min na wierzchu zbierze się woda to ją odlewamy. Mamy już bazę zarówno ciasta jak i musu :) (potrzebne nam są 3 szklanki)

Składniki:
Ciasto:
Suche:
2 szkl. mąki pszennej
1/4 szkl. mąki migdałowej (migdały mielimy w młynku do kawy i już :) ale może być też np.orkiszowa lub pełnoziarnista)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 i 1/2 szkl. musu z dyni
Mokre:
1/3 szkl. oleju rzepakowego
2/3 szkl. cukru brązowego
2 łyżeczki aromatu waniliowego (na alkoholu najlepiej)
1-2 łyżki syropu "dyniowego" (ciężko go znaleźć, ale zamiast niego można dać 1/2 łyżeczki kardamonu i 1/2 łyżeczki imbiru albo więcej - do smaku)

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. W dużej misce mieszamy suche składniki. Mokre składniki blenderujemy do czasu aż połączą się "na gładko", a następnie dolewamy do suchych, dokładnie mieszając. Przelewamy do wysmarowanej tłuszczem tortownicy (ok.26-28cm) i pieczemy 30 min.

"Gwiezdny Mus"
1 i 1/2 szkl. musu z dyni
2 łyżki cukru waniliowego
3-4 łyżki cukru
odrobina cynamonu
3-4 łyżki mleka (sojowe, migdałowe, kokosowe - co kto lubi)
2 łyżki skrobi ziemniaczanej

Mus z dyni wrzucamy do garnka, podgrzewamy dodając oba cukry i cynamon. Skrobię ziemniaczaną mieszamy dokładnie z mlekiem, dolewamy do masy dyniowej, cały czas mieszamy i czekamy aż mus się zagotuje, zgęstnieje i zacznie bulgotać (będzie miał konsystencję bardzo gęstego budyniu).

Na lekko wystudzone ciasto wylewamy mus i dokładnie rozprowadzamy łyżką. Po jakimś czasie mus powinien zastygnąć tworząc błyszczącą ("spężynującą") powłokę. Posypujemy ozdóbkami: w moim przypadku różowy brokat spożywczy i kolorowe gwiazdki, po czym wkładamy na ok. godzinę do lodówki. Smacznego!
 I Wesołych Świąt! ;)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz