poniedziałek, 30 grudnia 2013

Święta, Święta i po Świętach, czyli trochę zdrowia i lekkości :)

Jak wiadomo na Święta jemy sporo dlatego postanowiłam, że pierwszy poświąteczny post będzie "lekki" :) Zapraszam na.........Cukiniowe Spaghetti z sosem pomidorowym, migdałowym "parmezanem" słonecznikowym sosem czosnkowym i śmietanką z nerkowców oraz Ogórkowe Tagiatelle z kokosowo-nerkowcowym sosem curry :)

Cukiniowe Spaghetti z sosem pomidorowym i migdałowym "parmezanem":
Spaghetti
2 cukinie
2 pomidory
3 suszone pomidory
sól, pieprz, czosnek, przyprawa do dań włoskich, natka
Migdałowy parmezan:
2 łyżki migdałów (w całości obrane lub płatki)
1 łyżka płatków drożdżowych
sól (do smaku)

Po lewej: parmezan, po prawej:sos
Cukinie obieramy i traktujemy spiralizerem (mniejsze oczka), wrzucamy na sitko i solimy. Przygotowujemy parmezan: wszystkie składniki wrzucamy do blendera (ja mam taki z pojemnikiem a'la szatkownica) lub młynka do kawy i mielimy - fajnie jak zostaną nam kawałki migdałów, a nie zrobi się pył (uważamy żeby nie zaczęło się robić masło migdałowe!). Teraz pora na sos: suszone pomidory zalewamy wodą i moczymy ok.10min, zwykłe pomidory kroimy, solimy zostawiamy na chwilę po czym odciskamy z nich sok (robiłam to normalnie ugniatając pomidory rękami na sitku). Oba rodzaje pomidorów i przyprawy wrzucamy do blendera, miksujemy i przyprawiamy do smaku. Cukinię odciskamy z nadmiaru wody, wrzucamy do miski, polewamy sosem, posypujemy "parmezanem" i dekorujemy natką.
Mój spiralizer - z Almi Decor za 80zł

Słonecznikowy sos czosnkowy:
Po lewej:śmietanka, po prawej: sos czosnkowy
2 łyżki słonecznika
4-6 łyżek wody
duży ząbek czosnku
odrobina soku z cytryny
sól
opcjonalnie posiekany koperek lub szczypiorek

Słonecznika moczymy przez noc (albo zalewamy wrzątkiem i moczymy 2h), odcedzamy, dodajemy resztę składników (czosnek przeciśnięty przez praskę i wody na początek 4 łyżki) i blenderujemy na gładko. W razie potrzeby dodajemy więcej wody lub soku z cytryny i solimy do smaku.

Śmietanka nerkowcowa:
2 łyżki nerkowców
4 łyżki wody
odrobina soku z cytryny
sól, pieprz

Nerkowce moczymy przez noc (albo zalewamy wrzątkiem i moczymy 2h), odcedzamy, dodajemy resztę składników i blenderujemy na gładko. W razie potrzeby dodajemy więcej wody lub soku z cytryny i solimy do smaku.
Spagetti ze wszystkimi dodatkami i sałatką

Tagiatelle z ogórka z kokosowo-nerkowcowym sosem curry:
1 duży ogórek
2 łyżki wiórków kokosowych
1 łyżka nerkowców
5 łyżek wody
1 łyżeczka curry
odrobina soku z cytryny
sól, pieprz

Ogórek lekko obieramy (tzn. niedokładnie ;)) i traktujemy spiralizerem (większe oczka), wrzucamy na sitko i solimy. Wiórki kokosowe mielimy na pył w młynku do kawy, to samo robimy z nerkowcami (uważamy żeby nie zrobić masła! Ma być pył :)) po czym wrzucamy je do miski, dodajemy curry, 5 łyżek wody i solimy do smaku. Odstawiamy na około 15min. Jeśli nasz sos jest grudkowaty możemy go wrzucić do blendera dodając odrobinę wody. Ogórka odciskamy z nadmiaru wody, przekładamy do miski polewamy sosem, dodajemy pieprzu i mieszamy. Można posypać płatkami drożdżowymi i/lub zatharem :)

Udanego i "lekkiego" Sylwestra!! :)

A poniżej zdjęcie z grudniowego Vegan Package Swap- moja cudna paczka z UK, która przez listonosza przeleżała Święta na poczcie :( (na szczęście chyba nic się nie zepsuło - jutro sprawdzam nuggetsy!)

Elvis kocha Ham Style Slices! :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz